skip to Main Content

Wat is een wadexcursie?
Wadexcursies dienen niet verward te worden met het “wadlopen” zoals de meeste mensen dit kennen. Met wadlopen denken we meer aan een fysieke prestatie, terwijl een wadexcursie meer een educatief karakter heeft. Een excursie duurt maximaal 1,5 uur. Afhankelijk van de weergoden, eb en vloed en uw persoonlijke wensen kan deze tijd naar onder of naar boven worden bijgesteld.

Schoeisel
Het is wel belangrijk dat u laarzen of stevige (oude) schoenen aandoet. In ieder geval niet op blote voeten, aangezien de kans groot is dat u in iets scherps trapt, zoals schelpen, oesters en dergelijke.

Lopen op de zeebodem
Het is een avontuur op zich om over de bodem van de Waddenzee te lopen en dieren te ontdekken die zowel boven als onder water kunnen leven. Er zal tevens uitleg gegeven worden over de werking van eb en vloed, de gevaren van het wad en hoe je bij plotseling invallende mist toch weer veilig thuis kunt komen.

Een wadexcursie is altijd anders
Een Wadexcursie is in principe nooit hetzelfde. De gids heeft wel een bepaalde basis waar hij vanuit gaat, maar veel zal afhankelijk zijn van wat er onderweg gezien en beleefd wordt. Daarnaast heeft hij bijvoorbeeld ook enkele geprepareerde vogelkoppen bij zich, verschillende soorten schelpen, en een opgezette haai. Ook een stukje Amelander historie kan worden aangehaald. Met name over de visserij en de manier van leven op het eiland in vroegere tijden.

Zwerftocht
In plaats van een excursie kunt u ook kiezen voor een zwerftocht over het wad.
Een zwerftocht duurt ongeveer 2 á 2 ½ uur. Bij een zwerftocht gaat u verder het Wad op, kunnen er meer interessante plaatsen bezocht worden en kan er meer verteld worden. De gids vertelt puur vanuit zijn praktijkervaringen uit vroegere jaren. Zodra hij kon lopen was hij al met zijn vader op het Wad om te vissen, te stropen en te jutten. Al vanaf zijn 10e jaar zwierf hij hier vaak alleen rond. Bespreek van tevoren de mogelijkheden en de eventuele (meer) kosten.

Vissen
Wanneer u liever wilt vissen of garnalen wilt vangen in plaats van een wadexcursie dan is dat ook mogelijk. Voor de liefhebbers worden er onderweg nog wat mossels, kokkels en indien aanwezig, oesters opengemaakt. Deze soorten kunnen heel goed rauw gegeten worden worden en daar kan dan ook in ruime mate gebruik van worden gemaakt

Koken in de Juttersschuur
Tevens is het mogelijk om wat van deze schaaldieren en schelpen mee te nemen om thuis te koken, of te bakken. Dit kan ook bij de gids thuis plaatsvinden. Hij heeft hiervoor speciaal een schuur gebouwd van juttershout. Deze juttersschuur is met allerlei interessante strandvondsten ingericht. In groepsverband kan eventueel met behulp van de gids op uw logeeradres gekookt worden. In goed overleg is er veel mogelijk.

Workshops
Er kan met groepjes mensen een workshop visroken gegeven worden, waarbij men zelf de vis mag fileren, kruiden, roken en opeten. Het verzorgen van een jutters(br)lunch behoort eveneens tot de mogelijkheden. Vooral vis, worst en spek roken is een specialiteit die overal erkenning heeft gekregen. Om dit zelf te doen en te leren is al een ervaring op zich.

Andere activiteiten
Naast het organiseren van wadexcursies worden er ook andere activiteiten ontplooid. Dit aanbod is erg gevarieerd, maar is wel grotendeels gebaseerd op activiteiten in de natuur en ook op eten uit de natuur. Te denken valt hierbij aan zelf vis vangen en bereiden, garnalen vangen en bereiden, kokkels, mossels en oesters zoeken en bereiden. Dit kan zowel op uw vakantieadres gebeuren als in de eerder genoemde Juttersschuur. Deze schuur is gebouwd van hout dat is aangespoeld in de nacht van 19 op 20 maart 2007, nadat een schip zijn deklast had verloren.

Vraag maar 
Afhankelijk van uw wensen kan er ook – los van het wadlopen – een volledig weekend of midweek voor u verzorgd worden, met het regelen van slaapplaatsen, etc. Bovenstaande activiteiten worden in principe allemaal in eigen beheer uitgevoerd, maar er kan ook volop gebruik worden gemaakt van andere organisaties en evenementenbureaus op het eiland. Het spreekt voor zich dat er altijd geimproviseerd kan worden, maar dat meerdaagse activiteiten ruimschoots van tevoren aangevraagd en georganiseerd moeten worden.

Back To Top