skip to Main Content

VIS, VLEES, SPEK EN WORST ROKEN.
Naast het leven in en van de natuur heeft Harmen gids zich de laatste 30 jaar ook steeds meer gespecialiseerd in het roken van vis, worst, spek, wild en vlees. In vroegere jaren was het vanwege de houdbaarheid noodzakelijk om diverse soorten vlees en vis te roken. Er waren namelijk geen koelkasten en vriezers. De houdbaarheidsdatum van de producten werd er mee verlengd. Wil je de fijne kneepjes van het vak leren met betrekking tot vis roken? Maak een afspraak en Harmen zal je (bijna) al zijn rookgeheimen prijsgeven. 

Algemeen
Zoals ik hierboven al heb aangegeven ben ik begonnen met het roken van vis. Om smaak aan de vis te krijgen moet je de vis in ieder geval zouten, alhoewel een combinatie met kruiden ook goed is. Je hebt twee manieren van “zouten”. Je kunt namelijk droog zouten. Het zout op de vis strooien en vervolgens roken. Je kunt ook nat zouten, oftewel pekelen. De vis die ik rook is altijd gepekeld . En dan is natuurlijk de eerste vraag hoe is de samenstelling van je pekel? Dit is vrij simpel. Ik hanteer namelijk altijd dezelfde samenstelling van zout en water en kijk naar de dikte en structuur van de vis hoe lang een bepaalde vis in de pekel moet.

Paling roken

De bekendste soort vis die gerookt wordt is natuurlijk paling

Harder roken

De harder is een ondergewaardeerde vis, maar is – mits goed bereid of gerookt – erg lekker.

Spek roken

Dit spek wordt van tevoren een week lang gepekeld en gekruid en wordt daarna warm of koud gerookt. Bij koud roken lijkt het ’t meest op ontbijtspek en bij warm roken heeft het wel wat van katenspek, maar lekkerder gekruid.

Carpaccio roken

Carpaccio wordt gemaakt van de muis van een rund. De totale muis ligt een week gekoeld in de vacuüm met kruiden. Daarna wordt e.e.a. koud gerookt, even aangevroren en daarna dun gesneden op de snijmachine.

Makreel roken

Makreel is eveneens een geliefde vis om te roken, maar valt, bij onkunde van de roker, vaak van het spitje af.

Zalm roken

Zalm wordt volgens een bepaald recept met verse kruiden ingesmeerd en vervolgens koud gerookt.

Droge worst roken

Deze soort worst wordt vers en koud gerookt. Wanneer je deze worst buiten de koelkast hangt, dan wordt ie harder en daardoor pittiger van smaak.

Gerookte kaas

Back To Top