skip to Main Content

De oppervlakte van de Jutterskuur is 50 m2 groot en het skelet is helemaal opgetrokken uit hout dat op 21 maart 2007 aanspoelde en afkomstig was van de kustvaarder “Cosmea”. Van binnen zijn de gevonden balken goed zichtbaar en voor het overige is de schuur helemaal nautisch ingericht met patrijspoorten in de deuren, gevonden strandgoederen, schelpen, meubels van strandhout, bar van strandhout, etc. In de schuur liggen bovendien twee opgezette zeehonden, namelijk een grijze zeehond en een gewone zeehond. Dit zijn de enige twee soorten die in de Waddenzee voorkomen.

 

Ook in de tuin vindt u een scala van allerlei aangespoelde jutterszaken, zoals boeien, touwen, hout, scheepsonderdelen van schepen die voor de kust van Ameland gestrand zijn en vaak honderden jaren oud zijn. In de tuin staan verder zelfgemaakte tafels van strandhout een ruim terras en een zonnige veranda. Deze laatste is ook grotendeels opgetrokken uit aangespoeld hout, evenals de open keuken waar vis- en schaaldieren bereid kunnen worden.

Koninklijk bezoek in de Jutterskuur

De Jutterskuur heeft landelijke bekendheid gekregen toen ZKH Willem Alexander op 27 maart 2019 een bezoek aan de schuur bracht naar aanleiding van het overboord slaan van vele containers vanaf de MS Zoë op 3 januari 2019. Het opruimen van het strand door de gemeente Ameland, gasten, Amelanders, de Juttersvereniging, SBB en het Fryske Gea werd erg gewaardeerd door de Koning. Er zijn diverse zaken te zien in de Jutterskuur die afkomstig zijn van de MS Zoë. Ook de stoelen in de Jutterskuur zijn afkomstig uit de containers van deze boot en de meubels zijn gemaakt van aangespoeld hout.

Foto’s: Jantina Scheltema

Back To Top