skip to Main Content

Het startpunt van de excursies is meestal aan het einde van de Pietje Miedeweg tussen Hollum en Ballum. Uiteraard aan de zuidkant van het eiland bij de waddenzeedijk. Er mag conform de vergunning echter ook vanaf de Reeweg in Buren gelopen worden. Ook weer aan de zuidkant (Wadkant) van het eiland. Er kan desgewenst ook een duinexcursie gedaan worden indien dit beter uitkomt met hoog- en laagwater.

Een excursie duurt gemiddeld 1,5 uur, maar kan in overleg naar boven of naar onderen worden bijgesteld. Er wordt meestal zo’n 2 uur voor laag water gelopen, tot 1 uur na laagwater. Dit is echter ook afhankelijk van de wind, springtij, doodtij, etc. Tussen Hollum en Ballum kan er bijvoorbeeld eerder gelopen worden dan in Buren, omdat het Wad bij deze eerste locatie iets hoger ligt en daardoor het water eerder is weggestroomd. In Buren gelden er iets andere tijden. Meestal pas vlak voor de eb.

Het maximale aantal deelnemers volgens de vergunning bedraagt 50 personen. Het is echter niet aan te bevelen om met zo’n grote groep tegelijk te lopen. Het maximale aantal is eigenlijk 30 personen, maar dat wil nog niet zeggen dat een groep van 35 in twee keer moet lopen. Bij een groep van 50 wordt dit wel aangeraden. De kosten zijn afhankelijk van uw wensen, ongeacht het aantal personen. U betaalt namelijk per tocht. Dit bedrag kan zowel vooraf als achteraf worden afgerekend.

In principe kan het gehele jaar door gelopen worden, maar de mooiste tijd is meestal het voorjaar. ’s Winters kan natuurlijk ook, alleen dan zal de kleding hierop aangepast moeten worden. Bij regen geldt dat er in principe wel gelopen wordt, tenzij er onweersvoorspellingen zijn die onze kant uitkomen. Hierover is constant contact mogelijk met de vuurtorens van Terschelling en Schiermonnikoog en bij twijfel zal altijd naar de onweerskansen geïnformeerd worden en naar advies worden gevraagd.

Men kan namelijk op de vuurtorens vuurtorenhet onweer zien aankomen met behulp van de radar. Een excursie wordt ook afgelast op het moment dat er (bijna) geen water weg is bij eb. Dit zal soms het geval zijn bij harde Noord-Westen wind.

Prettige excursie !!!

Back To Top